Mała gastronomia, podobnie jak wszystkie inne typy restauracji, musi spełniać pewne zasady sanitarno-higieniczne, które sprawią, że jedzenie będzie podawane w higieniczny sposób, a jego spożywanie nie będzie się wiązać z ryzykiem zatrucia.

Czym jest mała gastronomia?

Zastanawiając się nad tym, jakie wymagania musi spełnić, musimy najpierw zastanowić się, czym tak naprawdę jest ten rodzaj restauracji. Pod tą nazwą kryją się wszelkiego rodzaju bary szybkiej obsługi, które sprzedają wcześniej przygotowane lub szybko przyrządzone dania. Do takich miejsc można oczywiście zaliczyć nasze franczyzy pod postacią wyspy handlowej lub przyczepy. Ze względu na to, że mają one formę małych punktów, wymagania, które są im stawiane, również są odmienne od tych, stawianych restauracjom przygotowujących swoje dania od podstaw. Nie mniej jednak jest sporo regulacji prawnych, do których trzeba się dostosować, prowadząc tego typu interes.

Niezbędne wyposażenie lokalu

Niezależnie od tego, czy mała gastronomia funkcjonuje jako wyspa handlowa, czy przyczepa gastronomiczna, zawsze musi mieć antypoślizgowe podłogi, które zapewniają bezpieczeństwo poruszającym się po nich pracownikom. Ponadto, zarówno podłogi, jak i ściany czy blaty, muszą być wykonane z łatwo zmywalnych, nienasiąkających materiałów. Dzięki temu utrzymanie porządku będzie łatwe.

Każdy bar, niezależnie od tego, czy ma formę wyspy handlowej, przyczepy, czy zupełnie inną, koniecznie musi mieć dostęp do ciepłej oraz zimnej wody i być wyposażony w umywalkę oraz zlew. Podczas, gdy zlew będzie przeznaczony do mycia sprzętów kuchennych, umywalka posłuży do mycia rąk. Nasza franczyza zawsze posiada całe niezbędne wyposażenie.

Przechowywanie składników

W celu bezpiecznego przechowywania wszystkich składników, lokal powinien być wyposażony w lodówkę lub ladę sałatkową z termometrem. Tylko tak można być pewnym, że składniki są przechowywane w odpowiednich warunkach. Koniecznym elementem wyposażenia będą także sprzęty do obróbki cieplnej produktów. Kosz na śmieci, szafki i inne sprzęty, które umożliwią dobrą organizację miejsca pracy. Niezbędna jest także odpowiednia odzież wierzchnia pracowników oraz środki czystości.

Wymogi formalne

Konieczne jest także spełnienie wymagań formalnych. Przeprowadzona musi być analiza zagrożeń i krytycznych punktów kontroli, a każda osoba zatrudniona musi mieć książeczkę sanitarno-epidemiologiczna. W lokalu musi znajdować się także kasa fiskalna.

Wystarczy spełnić tych kilka wymagań i bez obaw można zdecydować się na naszą franczyzę w formie małej gastronomii pod postacią wyspy handlowej lub przyczepy.